Finn riktig lengde på dine alpinstaver

Finn riktig lengde på dine alpinstaver


Her er en enkel guide til hvordan du kan finne riktig stav og riktig lengde på dine skistaver. 

 

Alpint og bakkekjøring

De vanligste stavene som de fleste skikjørere bruker, er en klassisk alpinstav i aluminium, kompositt eller karbon. Materialet avgjør hvor mye en stav tåler og hva den veier. Karbon og kompositt er lette materialer som gjør staven lett å håndtere, men aluminium tåler mer for eksempel i forbindelse med fall. En damestav er som oftest lettere i vekt, har tynnere grep og i tillegg et mer feminint design. Klassiske alpinstaver fra Leki er Neolite, Spark Lite og Carbon 14 S.

Freeride

Staver til freeride er veldig lik den klassiske alpinstaven, men har gjerne større trinse for bedre bæreevne på urørt snø. Siden skiene gjerne synker litt ned i løssnøen kan man med fordel velge en litt kortere stav til freeride og offpistkjøring. På flere av Leki sine alpinstaver, kan trinsen enkelt byttes ut så du får en trinse som passer bedre til freeride.

​Topptur 

Til topptur er teleskopstaver mest brukt. Disse kan enkelt pakkes ned eller festes på sekken og lengden på staven justeres raskt i forhold til terrenget og snøen du går i. Her har man også en større trinse med god bæreevne. På de fleste av Leki sine toppturstaver får du med trinse som også kan brukes på lifteren mens du går, og til å skrape bort is og snø fra fellene. Håndtakene er også lange, som gir god varme og fleksibilitet når du er på tur. Bestselgerne på toppturstaver er Haute Route, Aergon Lite 2 og Guide.

Finne riktig stavlengde

Stå rett opp og ned med armene ned langs siden, bøy armen slik at vinkelen mellom overarm og underarm blir 90 grader. Mål avstand mellom gulv og hånd, legg til 3 til 5 cm og du har riktig lengde på din alpinstav.